sobota, 8 października 2016

PRZEDSTAWIAMY SIĘ

Nazywam się Ewelina Adach. Mam 8,5 lat. W dniu dzisiejszym piekłam z mamą ciasto budyniowe.

Podaję przepis, ponieważ ciasto jest wyśmienite. Zachęcam do zrobienia.
Składniki:
113 g masła
100 g mąki
480 ml mleka
4 jajka, białka i żółtka osobno
4 krople octu
150 g cukru do wypieków
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka zimnej wody
Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszysta masę, mleko podgrzewamy, aby osiągnęło temperaturę pokojową, odstawiamy na bok. Masło rozpuszczamy, odstawiamy na bok. Gdy ostygnie dodajemy łyżkę wody i mieszamy. Do utartych żółtek dodajemy mąkę i ucieramy, aż składniki się połączą. Masa będzie dosyć gęsta. Białka miksujemy, lecz nie na bardzo sztywno. Do masy żółtkiem dodajemy masło i ucieramy ok. 2 minuty. Następnie dodajemy mleko cały czas miksując, masa bardzo rozrzedzi się.
Na koniec dodajemy białka, najpierw 1/3 na raz, a resztę stopniowo cały czas delikatnie mieszając szpatułką, na koniec dodajemy ekstrakt.

Ewelina Adach




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz